История

Началото е поставено от Ванга с построяване на къщичката през 1970 г. и на храма „Св. Петка Българска“ през 1994 г. След смъртта на Пророчицата по идея и инициатива на Димитър Вълчев – почетен председател на фондация „Ванга“, е създаден комплекс „Ванга“ с площ 230 дка. Изграждането е осъществено за времето от 1997 до 2014 г. с труда на членовете на фондацията, с щедростта на дарители и поклонници.

Знаковите места в комплекс „Ванга“ са: къщичката на ВангаХрамът с манастирската част към него; гробът на Ванга; паметникът на Ванга; документалната зала; свещения дом за кръщаване и венчаванемемориалният кръст, вграден в лавата на угасналия вулкан“ Кожух“;  паркът със зоните за отдих и медитация; чешмата с минерална вода; скулптурата „Белият гълъб“; термалните извори;  любимите токачки на Ванга, гьола с водни костенурки и риби.

В комплекса има безплатен паркинг за автомобили и автобуси. Безплатно е и посещението, разглеждането и заснемането. До храма има магазинче, в което се продават книги за Ванга, DVD с филма на Тома Томов „Тъй рече Ванга“, икони и сувенири, свързани с Храма, Рупите и Ванга.

Комплекс „Ванга“ – Рупите

Комплекс „Ванга“ – Рупите


Comments are closed.