История

Началото е поставено от Ванга с построяване на къщичката през 1970 г. и на храма „Св. Петка Българска“ през 1994 г. След смъртта на Пророчицата по идея и инициатива на Димитър Вълчев – почетен председател на фондация „Ванга“, е създаден комплекс „Ванга“ с площ 230 дка. Изграждането е осъществено за времето от 1997 до 2014 г. с труда на членовете на фондацията, с щедростта на дарители и поклонници, със съдействието и моралната подкрепа на кметовете на община Петрич – Андон Чопаков и Вельо Илиев, на техните екипи и на общинските съветници.

Рупите, 1993 г.

Рупите, 1993 г.

Къщичката на Ванга, 1993 г.

Къщичката на Ванга, 1993 г.

За реализирането на това дело сред дарителите се открояват Христо Ламбрев, Георги Цветанов, Румяна Цанева, Иван Колев, Кирил Борисов, Тодор Мицев, Мариана Харизанова, Людмила Ким, Антони Изгоренков, Живко Литов, Александър Василев, Владимир Стефанов, Живко Томов, Николай Влахов, Георги Атанасов, Владимир Божиков, Иван Чиликов, Запро Динев, Ванчо Спасов, Костадин Лялев, Димитър Захариев, Георги Зегвелиев, Георги Стамчев и др.

Знаковите места в комплекс „Ванга“ са: къщичката на Ванга; Храмът с манастирската част към него; гробът на Ванга; паметникът на Ванга; документалната зала; мемориалният кръст, вграден в лавата на угасналия вулкан“ Кожух“;  паркът със зоните за отдих и медитация; чешмата с минерална вода; скулптурата „Белият гълъб“; термалните извори;  любимите токачки на Ванга.

В комплекса има безплатен паркинг за автомобили и автобуси. Безплатно е и посещението, разглеждането и заснемането. До храма има магазинче, в което се продават книги за Ванга, DVD с филма на Тома Томов „Тъй рече Ванга“, икони и сувенири, свързани с Храма, Рупите и Ванга.

Комплекс „Ванга“ – Рупите

Комплекс „Ванга“ – Рупите


Comments are closed.