Полезна информация за Рупите и региона

Местоположение:

Вижте по-голяма карта

Храмът Св. Петка Българска

Храмът Св. Петка Българска

Местността Рупите се намира на 10 км североизточно от гр. Петрич и на:
- 169 км от София
- 237 км от Пловдив
- 618 км от Варна
- 643 км от Атина
- 144 км от Солун
- 407 км от Охрид
- 283 км от Скопие

Работно време на комплексa:
Всеки ден от 8.00 до 19.30 часа
Телефони за връзка: 0887 667 670 и 0887 667 678

Къща-музей на Ванга в Петрич

Къща-музей на Ванга в Петрич

Петрич – Къща-музей „Ванга”

Намира се в град Петрич на улица „Ванга” № 10. В къщата могат да се видят 3000 предмета, свързани с живота на пророчицата, различни документи, нейни лични вещи и подаръци. Къщата е отворена за посетители всеки ден от 8.00 до 18.00 ч.

Упътване до къща-музей „Ванга“ тук =>

360-градусова снимка на къща-музей Ванга тук =>

 

Сандански - градът на Спартак

Сандански - градът на Спартак

Сандански – градът на Спартак

Древно римско селище. Дошлите след византийците славяни го нарекли Свети Врач. В района на Сандански е роден и живял Спартак – герой от тракийското племе меди. Паметникът на Спартак е един от символите на града. В Сандански има над 200 хотела и 2 санаториума. Това е най-топлият български град през всички сезони и с най-чистия въздух, което го прави световноизвестен курорт. Въздухът е с най-ниското съдържание на алергени на Балканския полуостров. Отлично място за лечение на астма, алергии и кожни заболявания.

 

Мелник - чудото на природата

Мелник - чудото на природата

Мелник – чудото на Природата

Мелник е град-музей с богата и древна история. Най-малкият град в България. Характерен с живописните си къщички и пясъчните пирамиди, Мелник е обичано място за отдих. Това е и градът на прочутото мелнишко вино, правено от редкия сорт Широка мелнишка лоза. В червеното Мелнишко вино се влюбва Чърчил и си го поръчва редовно, за да черпи гостите си с този ненадминат български еликсир. В града има към 100 малки хотела с уютна атмосфера, ресторанти с традиционна българска кухня и музика, магазини за сувенири. Не пропускайте да видите Кордопуловата къща, Роженския манастир от 13 век, откъдето се разкрива величествена гледка към чудните мелнишки мелове – пирамидални хълмове, образувани от ерозията на глинената почва.

Възможност за нощуване:
В гр. Петрич – намиращ се на 10 км от Рупите
В гр. Сандански – намиращ се на 12 км от Рупите
В гр. Мелник – намиращ се на 15 км от Рупите

Как да стигнете до Рупите:
С автобус: отиващ за Петрич, слизате при отклонението и краткото разстояние до Рупите можете да изминете пеша.
С влак: пътувате до гара Генерал Тодоров (и за бързите влакове), пресичате р. Струма по двата моста, по които минава ж.п. линия за Петрич и не след дълго сте в Рупите.
С кола: по пътя Сандански – Кулата, като при с. Ново Делчево завиете вдясно по пътя за гр. Петрич и след като преминете по моста р. Струма отклонявате вляво по еднокилометров асфалтиран път.

Comments are closed.